Verandering

Hoe (on)gelukkig ben jij met je baan ?

Een artikel met deze titel bracht mij terug naar ongeveer 10 jaar geleden. Ik was toen bijna 40, moeder van 2 jonge meiden, had werk wat ik oké vond, aardige collega’s en kon mijn werk goed met mijn privéleven combineren. Maar was ik echt gelukkig met mijn baan/werk ?

Niet echt. Maar waar lag dit dan aan ? Ik was al regelmatig met mijzelf in conclaaf geweest over wat ik dan echt wilde. Helaas, ik kon er zelf niet echt een goed antwoord op krijgen.

Totdat er een moment kwam dat, mijn toenmalige werkgever, aan de werknemers een training aanbood. Wat precies het thema hiervan was, weet ik niet meer. Wel dat ik dacht; “Yes, nu weet ik wat ik later worden wil”. Gelukkig zag ik dit als een kans. Wel een spannende, maar ik was eraan toe om dit met beide handen aan te pakken.

Het was een intensieve, maar ook geweldige training. Alleen er was een klein puntje; Het antwoord op mijn vraag “wat ik later wil worden en waar ik nu echt gelukkig van zou worden” heb ik toen niet gekregen.

Wat er wel gebeurde is dat ik toen in beweging ben gekomen. Ik kon er niet meer omheen ( gelukkig maar). Aansluitend heb ik toen een volgende stap gezet. Met een coach ben ik uit gaan zoeken wat dit dan zou kunnen zijn.

Op deze manier was ik nog nooit bezig geweest met het onderzoeken van wie ik ben, waar ik goed in ben, wat ik kan en vooral ik heel blij van wordt. Waar ik heel goed in ben, dat was aanpassen. Aanpassen aan mijn omgeving ( Hsp ? maar dat wist ik toen niet, daarover later meer).

Dit was alles behalve in mijn comfortzone, maar oh zo nodig en wat ben ik blij dat ik deze stap heb gezet. Het heeft mijn leven en werk echt veranderd.

Na het loopbaantraject ben ik een opleiding gaan volgen en ben ik van werknemer naar zelfstandig ondernemer gegaan.  Wanneer je mij dit toen had gezegd, dan had ik je niet geloofd. Natuurlijk ging dit ook niet 1,2,3, maar stapsgewijs.
Ik vind het heerlijk om mijzelf continu verder te ontwikkelen en steeds meer over mijzelf te ontdekken. Af en toe best spannend, maar het geeft mij ook zo veel plezier en voldoening.
Ik zeg niet dat jij dit moet doen, maar hoop wel dat wanneer jij niet lekker in je vel zit, je niet happy bent in je werk en/of je leven, je goed realiseert dat het zeer de moeite waard is om die stap te zetten. Om te onderzoeken wat jij nodig hebt om je plezier en voldoening in je werk en leven te(rug te) vinden.

Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds heel blij dat ik toen deze stap, om te gaan uitvinden waar ik gelukkig van wordt, heb gezet.
Het heeft mij zoveel opgeleverd. Geen kortdurend geluk, maar een life-long-happiness.

Deze happiness kent ook pieken en dalen, maar ik weet wel wat mij plezier, voldoening en zingeving  geeft , zowel in mijn werk als in mijn leven.  En dit gun ik jou ook met heel mijn hart.

Hierbij een klein onderzoekje om eens te kijken hoe het zit het met jouw “gelukkig” zijn ?

Geef jezelf een score van 1-10 op onderstaande drie aspecten ( plezier, voldoening en zingeving).

  • Plezier  Hoeveel lol heb je in je werk?
  • Voldoening    Heb je het idee dat je je kwaliteiten en
    talenten benut en inzet?
  • Zingeving Heb je het idee dat je nuttig bezig bent
    voor iets groters dan jezelf? Help je andere mensen ?

    Kun jij je idealen waarmaken?

Als je een laag cijfer scoort bij een van de aspecten, kun je jezelf afvragen:

Waarom geef je dit cijfer?
Een volgende stap is dan:
Hoe ga je dit lage cijfer in een hoog cijfer veranderen?.

Ik ben heel benieuwd wat jouw antwoord hierop is.
Wil je een reactie van mij stuur je antwoord dan ( en eventueel je vraag) naar info@diskahuizing.nl

Een fijne dag, Diska