Haal jij het beste uit jezelf ?

De afgelopen dagen heb ik enkele hele leuke gesprekken gevoerd met andere ondernemers. Ondernemers die hun hart zijn gaan volgen en voor zichzelf zijn begonnen.
Een feest der herkenning was het voor mij en wat een energie.

Wat deze vrouwelijke ondernemers nog meer gemeen hebben is dat ze allemaal hooggevoelig, hoogsensitief zijn. Zij wilden het beste uit zichzelf halen.
Nu betekent dit niet dat wanneer jij, je hart gaat volgen, je ook ondernemer wordt. Je kunt ook je hart volgen en in loondienst blijven werken en het beste uit jezelf halen, maar dan zijn daar wel een paar randvoorwaarden aan gebonden.

De ondernemers die ik sprak besloten juist om ondernemer te worden, omdat zij hun kwaliteiten niet konden inzetten bij hun werkgever.

Om dus optimaal te kunnen functioneren bij een werkgever, met al jouw hoogsensitieve kwaliteiten, moet je jouw kwaliteiten wel kunnen inzetten. Wanneer hier te veel aan getornd gaat worden, dan merk je dat er iets gaat wringen. Je krijgt het gevoel dat je niet meer dat doet waar je blij van wordt. Jouw werk kost je meer energie dan dat het je oplevert. Je voelt dat je creativiteit verloren gaat en merkt dat je veel op de automatische piloot doet. Met als gevolgd dat je er thuis ook niet vrolijker op wordt. Je krijgt een wat korter lontje.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat jouw werkomgeving, denk dan vooral aan de “kantoortuinen”, te veel negatieve invloed op je heeft. Werk jij in een grote ruimte met veel mensen, dan zul je waarschijnlijk ’s avonds geen tot weinig energie meer over hebben om nog iets te ondernemen. Je hangt dan het liefst de hele avond op de bank omdat je zo moe bent.

Maar ook wanneer taken niet meer bij je passen, zul je merken dat het werk je meer energie kost, dan dat het geeft. Dat taken welke eerst wel bij jouw pasten, dat op den duur niet meer doen is niet zo gek. Je zult denk ik ook maar weinig mensen kennen die, wanneer ze met pensioen, gaan nog precies hetzelfde doen als toen ze starten met werken.

Het is dus heel belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Af en toe eens de balans voor jezelf opmaken om te onderzoeken of je nog doet waar je heel blij van wordt, is dan ik je ook echt aan te raden.

Maar wat zijn dan die specifieke kwaliteiten van hooggevoelige, hoogsensitieve personen, welke van jou een hele fijne werknemer maken.

Hieronder zal ik er een paar noemen waarmee jij het verschil maakt;

·       Inlevingsvermogen

Een hsp-er weet je feilloos wat een ander nodig heeft. Zij kunnen zich moeiteloos verplaatsen in de ander. Door hun grote empathie, zijn zij vaak binnen een bedrijf echte verbinders. Zij zorgen voor samenhang in het team. Zijn de lijm in het creëren van een (h)echt team en voegen hiermee positiviteit binnen het bedrijf toe.
Naar klanten toe is deze eigenschap natuurlijk ook van onschatbare waarde.

·       Eerlijk

Oneerlijkheid en ongerechtigheid, daar kan een HSP-er niet mee omgaan. Ze begrijpen het niet en het zit gewoon niet in hun DNA. Je kunt er daarom van overtuigd zijn dat alle communicatie met een HSP-er volledig transparant gebeurt. Zij hebben een diep gevoel voor integriteit en zullen altijd vanuit die zuivere intentie bij een bedrijf werken. Dit betekent ook dat ze voor hun werkgever door het vuur gaan en ongelooflijk trouw en loyaal zijn aan een bedrijf.

·       Creatief en innovatief

Een hsp-er heeft een groot opmerkingsvermogen en verwerkt deze informatie intenser. Hierdoor legt zij gemakkelijk verbanden en vaak dingen die een ander misschien over het hoofd ziet, zij zien meer dan alleen de grote lijnen. Daardoor is een hooggevoelige werknemer vaak heel creatief in het bedenken van oplossingen voor lastige problemen of om een nieuwe lijn uit te zetten. Ze gaan er vol voor en zullen zich met passie inzetten om hier een succes van te maken.

·       Verantwoordelijk

Eén van de eigenschappen van een hsp-er is ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel. En deze eigenschap is binnen een bedrijf ongelooflijk fijn! Een hooggevoelige werknemer heeft daardoor weinig sturing nodig en gaat al snel zelfstandig aan de slag. Dit zorgt er ook voor dat zij harde werkers zijn. Ze voelen zich verantwoordelijk voor de hoeveelheid werk en willen dit zo optimaal mogelijk verwerken.

·       Samen

Een hooggevoelige werknemer is heel erg sociaal en geeft anderen de kans om zich te ontplooien en te groeien. Ze kunnen goed luisteren en zullen altijd het standpunt van de ander in overweging nemen. Een discussiepunt wordt altijd vanuit alle gezichtspunten benaderd en zo krijgt iedereen de ruimte. Mensen voelen zich dan ook snel gewaardeerd en gerespecteerd. Egoïsme is hun dan ook vreemd en een stromende samenwerking is een van de grootste prioriteiten van de hooggevoelige werknemer.

·       Inspiratiebron

Doordat hsp-ers altijd een luisterend oor hebben, voelen veel mensen zich vertrouwd en veilig bij hen. Een hsp-er accepteert mensen zoals ze zijn. Dit geeft mensen zelfvertrouwen en ze gaan hierdoor meer en meer in hun kracht staan. Ze voelen zich gehoord én gezien. En dat is natuurlijk super waardevol voor een bedrijf. Want zo krijgt een bedrijf werknemers die hun talenten optimaal benutten en volledig tot hun recht komen.

Als je dit alles leest, hoe is het dan voor jou? Komen in jouw werk jouw hsp-kwaliteiten tot hun recht ?

Wanneer je dit niet doet, dan is de kans groot dat je alleen op wilskracht je werk doet.
Dan is het voor jou nu de tijd om eens de balans voor jezelf op te maken, om te onderzoeken of je nog echt doet wat bij jou past en waar je heel blij van wordt. Het helpt om hierover eens met iemand te gaan praten. Dit geeft je namelijk inzicht in hoe het ervoor staat voor jou.

Wil je hierover eens van gedachten wisselen met mij, dan ben je van harte welkom voor een gratis inspiratiegesprek.

Wil jij dit graag, stuur mij een mail info@diskahuizing.nl. Bellen mag natuurlijk ook, mijn telefoonnummer is 06-34265078.


In de maanden juli en augustus heb ik hier wekelijks een plek voor gereserveerd in mijn agenda.

Twijfel niet langer, maar maak van jouw hsp-kwaliteiten jouw kracht, jouw beste zelf !